Stressrelaterad Frånvaro – ett Växande Problem
En ny forskning indikerar att anställda i Storbritannien har missat i genomsnitt 7,8 dagar på grund av sjukdom det senaste året, den högsta nivån på över ett decennium. Över 76% rapporterade stressrelaterad frånvaro inom deras organisation under det senaste året, enligt en undersökning från CIPD och försäkringsbolaget Simplyhealth.
Detta är inte bara ett brittiskt problem. Svenska företag kämpar också med höga sjukskrivningstal och minskad produktivitet till följd av stressrelaterad ohälsa, vilket kostar företagen enorma summor. Vad kan göras för att hantera detta växande problem?
Behovet av Proaktiva Verktyg
Enligt Rachel Suff, senior välbefinnande rådgivare vid CIPD, kan kostnadskrisen vara bakom många arbetstagares frånvaro relaterade till mental hälsa. Hon menar att organisationer behöver identifiera och ta itu med de största riskerna för arbetskraftens hälsa, inklusive psykologisk hälsa. Det är viktigt att de antar ett systematiskt hälso- och välbefinnandeansats baserat på förebyggande och tidig intervention för att förbättra hälsoutfall för människor.
Men många organisationer kämpar med att nå rätt medarbetare med sina friskvårdsinsatser och saknar proaktiva verktyg för att hantera detta växande problem.
En Lösning på Horisonten
Det finns ett svenskt företag som erbjuder en innovativ lösning för proaktiv friskvård. PhysAct, erbjuder skräddarsydda program för fysisk aktivitet med daglig stöttning från fysioterapeuter. Genom användning av avancerade datadrivna insikter och månatliga rapporter får organisationen en unik förståelse för medarbetarnas välbefinnande och hälsa i realtid.
Genom att samarbeta med PhysAct kan företag effektivt förebygga och minska stressrelaterad ohälsa samt öka frisknärvaron bland sina medarbetare. Genom ökat fokus på fysisk aktivitet och välbefinnande skapas en miljö som främjar högre produktivitet och ökad lönsamhet för företaget. Dessutom stärker det organisationens konkurrenskraft genom att skapa en mer hälsosam och engagerad arbetsstyrka.
Är det dags för svenska företag att ta en närmare titt på hur de kan vara mer proaktiva i sin friskvård?